ONTDEK EN BELEEF RHEEZE EN HARDENBERG

Fietsen

In Overijssel, en zeker in de omgeving van Rheeze en het Vechtdal, kunt u altijd prachtig fietsen. Fietsroutes en fietspaden te over. Met het fietsknooppuntensysteem bepaalt u eenvoudig zelf de route en het aantal kilometers dat u wilt fietsen. De site die u hiervoor kunt bekijken is www.vvvfietsrouteplanner.nl ook hebben we diverse routes voor u klaar liggen.

Een keer per jaar start de fiets4daagse www.tchwv.nl  in Rheeze.

Ook als u meedoet aan de Leontien Ladies Ride is onze B&B gunstig gelegen. U kunt opstappen in het centrum van Hardenberg. U kunt kiezen tussen drie afstanden van ongeveer 35 km65km of 100km.

Outdoor activiteiten

Mountainbiken? Kanovaren of boogschieten? Bij total outdoor is het mogelijk tal van activiteiten te boeken. https://totaloutdoor.nl

Culinaire routes

Houdt u van wandelen en een lekker hapje tussendoor? Dan is de culinaire wandelroute iets voor u! Gezellig met uw partner, vrienden, familie of met uw collega’s. www.vechtdaloverijssel.nl/Wandelweekend/Culinaire-routes/.

Wandelen

Een bijzondere ervaring is een wandeling door het idyllische Vechtdal, een verrassend stukje natuur waar de rivier de Vecht zich een weg kronkelt door een coulissen landschap van bloemrijke weiden, oude houtwallen, essen, heide en mysterieuze bossen. De flora en fauna in het Vechtdal bevatten tientallen verrassingen. In Rheeze vind u authentieke boerenbuurtschap, waar eeuwenoude boerderijen in de Saksische stijl langs de wegen staan te dromen.

Pieterpad lopen

Loopt u (etappes van) het Pieterpad?

Onze B&B ligt aan het Pieterpad. Voor de etappes Coevorden-Hardenberg, Hardenberg-Ommen, Boswachterij Ommen is onze B&B een prima uitvalsbasis. U kunt dan desgewenst meerdere nachten op onze locatie slapen en hoeft u niet steeds met uw spullen te slepen.

Boswachterij Hardenberg

In de boswachterij komen natuur, recreatie en houtteelt samen. De boswachterij, ruim 1.000 hectare groot, is in eigendom en beheer bij Staatsbosbeheer. Rond 1900 waren dit woeste gronden; heidevelden die door overbegrazing veranderden in zandverstuivingen. Tijdens de grote werkloosheid in de jaren dertig van de vorige eeuw werden hier douglassparren en amerikaanse eiken geplant. De ontginningspercelen zijn nu nog herkenbaar aan de rechthoekige percelen met bomen van gelijke leeftijd. Tegenwoordig zet Staatsbosbeheer juist in op variatie en structuur. En met succes; er is een grote verscheidenheid aan bomen te vinden: inheemse soorten als de grove den, zomereiken en de beuk, maar ook exoten als de japanse lariks, fijnspar, thuga, en amerikaanse vogelkers. Voor de wandelaar zijn er meerdere gemarkeerde routes door het bos.

De Haarplas / Zwanenmeer

De Haarplas, in de volksmond ook wel Zwanenmeer genoemd, is een vijver in de Boswachterij Hardenberg. De vijver werd aangelegd door werklozen in het kader van werkverschaffing in de jaren dertig. De vijver is begin deze eeuw grootscheeps aangepakt om de natuurwaarde te vergroten. Bij de plas staat ook een vogelkijkhut en deze plek is in trek bij wandelaars en natuurliefhebbers. De naam Zwanenmeer krijgt hij ook wel omdat vanuit de lucht de vijver de vorm heeft van een zwaan.

Zwemmen:

De Oldemeijer

De speelvijvers van Staatsbosbeheer liggen verstopt in het groen, midden in de natuurgebieden. Sommige plassen ontstonden op natuurlijke wijze, andere door het weggraven van zand, daardoor verschilt de diepte per plas. Er ligt een strand rondom het meer en in het midden een eilandje dat zwemmend of via een voetbrug bereikbaar is. Rondom de vijver is een cooperbaan / rolstoelpad aangelegd.

Probeer ook eens de unieke kano tocht!

Wilt u er een compleet dagje uit van maken dan is een kanovaart ook zeker de moeite waard. Over de Vecht vaart u naar Ommen, onderweg zijn er leuke plekjes waar u kunt aanmeren om te genieten van een heerlijke picknick.